Kornelia Havanna simtränar   

Bassängen

Bassängen är 3×5 m och 1,30 m djup. Jet-streamer med ställbar styrka kan användas vid styrke och konditionsträning om så önskas. Temperaturen är ca 23-24 grader. Bassängens vattenhygien sköts med filter och pumpar och ett desinfektionsmedel som heter Baquacil som är skonsammare än klor.

För att hunden ska känna sig trygg när den simmar får den ha flytväst på sig. Vi går lugnt tillväga så att hunden får en chans att vänja sig vid bassängen och simningen. Första gången simmar hunden ett kortare pass, sedan ökas tiden successivt. Hunden får simma i intervaller som efterhand förlängs. Träningen anpassas efter varje individs förutsättningar. Under vilopauserna får musklerna chans att återhämta syre och transportera bort eventuell mjölksyra. En hund som är ovan att simma blir lugnare och hittar simtekniken fortare om man använder sig av intervallträning. Den som vill får givetvis bada med sin hund.

saar-sim

Simning

Simning bygger upp muskulaturen på ett skonsamt sätt för lederna, eftersom det är helt avlastande. I vattnet tränas både kondition, styrka, rörlighet, koordination och balans. Cirkulationen ökar, senor och ligament stärks. Genom ökad kondition stärks också hjärta och lungor. Simning hjälper hunden att använda båda sina sidor av kroppen symmetriskt, och smidigheten ökar. Hunden får också utlopp för sin energi vilket ger ett psykiskt välbefinnande.
Jakthundar och tävlingshundar kan bygga upp sin kondition och sina muskler inför tävling och jakt. Redan efter några gånger kan man se en tydlig ökning av muskelmassan. Överviktig hund kan på ett effektivt sätt tränas med simning utan att lederna belastas.

Simning som rehabilitering

När hunden simmar har den travliknande rörelser men rörelseomfånget blir 20-30{1d16741fd719dd399e243393d564efd70057494d339eb36bbfd40923fd07d93e} större jämfört med när den travar på land. Den rör sig friare och mer avslappnat då vattnet ger ett balansmässigt stöd.
Ledvätskeproduktionen stimuleras, stelheten minskar. Kroppen producerar mer endorfiner som har en smärtlindrande effekt. En annan fördel med rörelseträning i vatten är att rörelserna utförs långsammare och mjukare vilket är särskilt viktigt för äldre hundar och de med neurologiska störningar.

Simning är en väl beprövad behandlingsform som passar många skador i rörelseapparaten osm t.ex artros, fraktur, hd, ad, spondylos, L7-S1, diskbråck, legg perthes m.m. Konvalecenstiden förkortas och vid planerad operation kan det vara en fördel att simträna även före ingreppet.

Målet med rehabilitering är att din hund ska kunna leva så smärtfritt och normalt som möjligt. Varje hund får en individuell rehabiliteringsplan utifrån de behov och förutsättningar som varje hund och ägare har. Rehabiliteringen kan bestå av olika behandlingar.

Hunden ska vara ordentligt rastad innan den simmar.

Hundar som ej ska simträna, är de som har feber, eksem eller öppna/variga sår, och tikar som höglöper. Står hunden under medicinering eller har någon sjukdom rådgör först med veterinär.

Kom ihåg ett värmande täcke vid kyligt väder!